"Pastikan Anda Telah "Install" Monzilla Fire Fox dan Flash Player Sebelum Melayari Portal ini"
SELAMAT BERJUANG

Selamat berjuang sahabatku...

semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan ku biar ia berlalu...

berjuanglah
hingga ke akhirnya

dan ingatlah semua ikrar kita...

Dalam perjalanan mereka pulang ke rumah,
Luqman Hakim telah menasihati anaknya tentang sikap
manusia dan telatah mereka, katanya :

"Sesungguhnya seseorang itu tidak terlepas dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tidak mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah S.W.T sahaja. Barangsiapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap sesuatu."


Friday, November 12, 2010

Apa Erti Berlaku Benar Dalam Beribadah


بسم الله الرحمن الرحيم

Berlaku benar dalam beribadat, menurut kata Al-Qusyairy, adalah ,, tiang amalan, bahkan sendi beribadat".Yang dimaksud dengan benar kerna Allah dalam ber'ibadat, ialah: bersamaan lahir kerana Allah secara bathin dan zahir juga kerana Allah s.w.t. Orang yang benar ber'ibadat kerana Allah s.w.t. ialah orang yang tidak memperdulikan hilang pandangan manusia kepadanya.Selain itu juga ialah untuk kebersihan jiwanya, dan tidak suka memperlihatkan usahanya kepada manusia dan tidak benci kepada orang yang mengencam kesalahannya.

Maka orang yang ber'ibadat kerana Allah s.w.t. terus-menerus mengutamakan ibadat dan menjaga kualiti 'ibadatnya yakni "hari ini lebih baik dari semalam" dan "esok lebih baik dari hari ini" mengikut perancangan individu dengan izin dan ketentuan Allah s.w.t. jua.


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan.

Inilah hakikat niat yang dimaksudkan hadith sahih Imam Nawawi: ,Segala amalan itu menurut niat", yakni: ,, segala amalan itu menurut ikhlas dan benar qashad (kesedaran) orang yang mengerjakannya.

Seseorang muslim itu haruslah memahami dan menghayati apa yang dikatakan 'ibadah yang sebenar-benarnya yang dianjurkan Islam, kerana boleh jadi ibadah yang kita lakukan itu sia-sia disisi Allah s.w.t. jika kita memahaminya setakat kefarduan sahaja, tanpa berusaha mempelajari hikmah dalam beribadah.

Baiklah dengan merungkai sedikit kunci benar dalam beribadah itu adalah "ikhlas", ikhlas sukar untuk digambarkan, cuma jika insan yang benar-benar memahami maksud tersirat ikhlas itu dan disusuli dengan mecari kesempurnaan dalam ibadah tentu sedikit sebanyak ia boleh dirasai dengan apa yang dikatakan "nikmat dalam berbadat".

Sebagai pengakhirannya, marilah kita memahami ta'rif "hadir hati".Hadir hati dalam 'ibadat, ialah berhadap segala pikiran yang dikerjakan ; tiada berpaling kepada yang selainNya" dan selain itu marilah kita berusaha merasai akan kekuasaan Allah dan akan kekuatanNya dan ketembusan iradatNya.

Firman Allah s.w.t dalam surah Hud ayat 23 yang bermaksud:
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, serta tunduk taat menunaikan ibadat kepada Tuhan mereka dengan khusyuk, mereka itulah ahli Syurga, mereka kekal di dalamnya.

Sekian,
Wallahua'lam

Rujukan:

Kitab Pedoman Shalat oleh Prof.Dr T.M Hasbi Ash Shiddieqy
Quran explorer.com


Sunday, November 07, 2010

strategi politik di saat-saat kritikal


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha penyayang dan salam serta selawat buat kekasih Allah SWT.Moga dikurniakan kedudukan yang tinggi disisiNya.Insya ALLAH.

Zaman remaja itu penuh dengan aktiviti, apatah lagi yang bergelar mahasiswa dengan itu berusahalah mencari penyakit-penyakit dalam masyarakat dan berfikir tentang ubat yang dapat menyembuhkan penyakit-penyakit itu dengan resolusi yang yakin dan berpendirian.Sebagai penarik kepada anak muda yang sukar dicabar pendirianya, Penulis meletakkan tajuk yang agak kritikal kerana dalam konteks “dunia mahasiswa”, Penulis kira kekuatan kepada strategi itu penting dan beringat akan keruntuhan khilafah, yang berabad telah menutupi mata manusia sehingga diri manusia realiti ini dimamah fitnah akhir zaman.

Daripada Amru bin Shuaib dari ayahnya dan dari datuk lelakinya ra katanya: Rasulullah saw telah bersabda "sesungguhnya Allah mencintai dan suka bila melihat segala kesan kenikmatan yg diberikan kpd hambanya" (Attarmidzi)

Wallahualam. Penulis tidak faqih untuk menerangkan secara detail berkaitan hadis demikian, cumanya suka untuk penulis mengambil ibrah daripada hadis diatas, iaitu “sesungguhnya Allah mencintai dan suka bila melihat segala kesan kenikmatan yg diberikan kpd hambanya”.

Baiklah, apa yang penulis hendak highlight adalah “kesan kenikmatan”, namun tidak juga untuk penulis memberikan perkongsian secara idealistic dan holistik tapi sebagai gambaran kepada kesan kenikmatan itu boleh dijelaskan sebagai feedback diri kita kepada dapatan yang kita perolehi itu yang mana dikatakan “nikmat”.Suka juga untuk penulis menggambarkan bahawasanya kesan nikmat itu adalah apa penghargaan kita kepada Pemberi Yang Maha Agung, walaupun hakikatnya manusia itu tidaklah layak untuk memberi penghargaan cumanya sekadar memahami erti kesyukuran dan mempelajari setiap hikmah nikmat itu.

Sekadar sedikit perkongsian kali ini daripada apa yang penulis merasai dan melihat pembacaan daripada tazkirah version.

Teringat penulis bahawasanya manusia itu sentiasa dalam kelalaian jadi perlu dihayati apa yang dikatakan berhati-hati dalam setiap tindak tanduk agar tidak berajakkan nafsu.Diakhir penulisan ini, tergerak untuk penulis berkongsi tips gamaknya tentang zikir-zikir Ma’thur bagi mengingatkan diri kita bahawasanya kita milik Allah dan tidak terlepas daripada titik-titik hitam yang menutupi hati dan jiwa apatah lagi, Penulis yakin dengan perkongsian seorang tenaga pengajar dari Universiti Malaya, reality sekarang manusia mencari fitrah yang makin pudar dengan kembali patuh kepada ajaran Allah.Insya Allah dengan izin-Nya.Dengan harapan tidak memanjangkan penulisan, sedikit tips yang diambil daripada pengajian kitab daripada aktiviti tafaquh fiddin.

Sabda Rasulullah SAW. yang bermaksud:

Sesungguhnya seorang hamba apabila ia melakukan satu dosa akan terjadilah satu titik hitam didalam hatinya, maka sekiranya dia bertaubat dari dosa itu akan dihapuskanlah titik hitam itu dari hatinya, dan sekiranya dia menambah perbuatan dosa itu maka akan bertambahlah titik hitam itu, maka itulah dia maksud firman Allah Taala: Sekali-kali tidak [demikian], sebenarnya apa yang mereka selalu usahakan itu menutup hati mereka.

Zikir-zikir ma’thur:

1) Perbanyakkan selawat keatas Rasulullah saw.

2) Perbanyakkan menyebut لا إله إلا الله

3) Kerap membaca al-Quran dengan adab yang benar.

Sekian.

Rujukan:

Peringatan tentang kesesatan bagi orang yang cintakan Tuhan-Ustaz Hj.Zulkifli Haji Ismail, guru ugama pondok Baitul Qura’.

Takhassus Pengurusan Sumber Manusia-Alumni

 
~HAWA~ © 2007 Template feito por Templates para Você