"Pastikan Anda Telah "Install" Monzilla Fire Fox dan Flash Player Sebelum Melayari Portal ini"
SELAMAT BERJUANG

Selamat berjuang sahabatku...

semoga Allah berkatimu
kenangan indah bersamamu
takkan ku biar ia berlalu...

berjuanglah
hingga ke akhirnya

dan ingatlah semua ikrar kita...

Dalam perjalanan mereka pulang ke rumah,
Luqman Hakim telah menasihati anaknya tentang sikap
manusia dan telatah mereka, katanya :

"Sesungguhnya seseorang itu tidak terlepas dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tidak mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah S.W.T sahaja. Barangsiapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap sesuatu."


Sunday, August 23, 2009

PESANAN BUAT ADIK-ADIK YANG DISAYANGI…
بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah..bersyukur kita kepada Allah SWT kerana pada hari ini Allah masih lagi memberi pinjaman nyawa kepada kita untuk merasai nikmat IMAN dan ISLAM seterusnya memberi kesempatan kpd kita untuk kita memperbaiki diri kita supaya menjadi lebih baik dari semalam..semoga kita sentiasa tergolong dikalangan orang2 yang bertaqwa.

Perhatikanlah wahai puteri-puteri yang sentiasa dirahmati Allah sekalian…Bagaimana sepohon epal yang rendang, yang sedang berbuah ranum. Semua berebut-rebut ingin cepat dipetik orang...malah banyak yang dengan sengaja menjatuhkan diri sendiri ke tanah..Namun epal yang terbaik dan yang paling ranum akan kekal ditangkainya…walaupun ada ketikanya ia risau tidak disunting oleh mana-mana tangan manusia ia tetap kekal di tempat yang sepatutnya..Hanya tangan yang bertuah sahaja akan mengambil yang terbaik..

Adik-adik yang dikasihi kerana Allah sekalian…

Sebolehnya kita ingin menjadi yang terbaik di antara yang terbaik di kalangan puteri-puteri semua…termasuk akak dan akak yakin adik-adik juga ingin begitu…sama-samalah kita menjaga diri kita supaya tidak mudah gugur dan terpedaya di tangan manusia yang tidak sepatutnya@selayaknya...

Adik-adik yang disayangi kerana Allah…

Yakinlah dengan janji-janji Allah… firman Allah swt dalam surah An-Nur ayat 26…yang bermaksud “Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji pula sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik pula. Mereka itu bersih dari yang dituduh orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia(syurga)”.

Puteti-puteri yang dikasihi kerana Allah sekalian…

Allah itu maha pengampun lagi maha peyayang adik-adik…walaupun kita sebagai hambanya seringkali melakukan kesalahan @ kemungkaran pada-Nya, Allah tidak pernah menyekat rezeki@nikmat yang diberikan kepada kita kerana perbuatan kita..Pintu keampunan Allah sentiasa terbuka untuk hamba-hambanya yang ingin bertaubat…Allah meletakkan pilihan di tangan kita untuk memilih jalan kebaikan @ kemungkaran, seringkali kita dengar kata-kata sebegini.. “yela..aku ni x baikkn,dah Allah takdirkan aku camni nak buat camne..aku terima jela..x macam engkau..baik je..” tidak adik-adik sebenarnya pilihan itu di tangan kita..

Adik-adik yang sentiasa dihati akak kerana Allah…

Kita jangan risau dan khuatir jika jodoh kita tidak ditemukan oleh Allah di dunia ini..mungkin pasangan kita itu sedang menanti kita di syurga kelak..jadi adik-adik yang disayangi..jangan kita jadikan tempat kita menuntut ilmu sebagai tempat kita mencari jodoh…ilmu tidak boleh bercampur dengan perkara-perkara maksiat…banyakkan berdoa kepada Allah semoga kita dikurniakan jodoh yang soleh…yakinlah dengan janji2 Allah adik-adik..pasti adik akan bahagia didunia dan akhirat…

Adik-adik yang dikasihi kerana Allah SWT..Kita tidak perlu terlalu mengejar cinta manusia, sebaliknya Islam menekankan supaya kita mempertingkatkan kualiti akhlak dan amal ibadah kita supaya apabila akhlak terbentuk manusia akan pandai berkasih sayang kerana Allah dan apabila ibadah kita berkualiti maka kita akan mengecapi ketenangan. Akhlak dan ibadah ini juga akan melahirkan cinta hakiki dalam hidup seseorang. Lagipun Islam lebih mementingkan kesucian hubungan lelaki dan wanita sebelum berkahwin agar anak yang bakal dilahirkan itu akan menjadi insan yang soleh dan bertaqwa.

Akhirnya sama-samalah kita fakir-fikirkan adik-adik, perbuatan kita ketika ini mungkin akan dituruti oleh keturunan kita akan datang dan mungkin mereka boleh melakukan yang lagi teruk dari apa yang kita lakukan sekarang..jadi pesanan akak buat diri akak dan adik-adik yang akak sayangi ni..jagalah iman..jagalah mata..jagalah hati dan jagalah diri..

 
~HAWA~ © 2007 Template feito por Templates para Você